kitap okumanın faydaları

Kişilerin yaşamlarında edinebilecekleri faydalı alışkanlıklar arasında düzenli olarak okuma alışkanlığı ilk sıralarda yer alır. Özellikle küçük yaşlarda daha kolay bir şekilde edilebilecek ancak yetişkinlerin de kazanabileceği bir alışkanlık olarak düzenli kitap okuma alışkanlığı, yaşamın hemen hemen her alanında katkı sağlayan bir etkinliktir.

Araştırmalar sonucunda düzenli kitap alışkanlığının insan yaşamına sağladığı faydalar şunlardır:

Zekayı Geliştirir: Yapılan bilimsel araştırmalarda düzenli kitap okuma alışkanlığına sahip kişilerin zeka ile ilgili genel testlerde daha yüksek puanlar aldığı görülmüştür. Buna bağlı olarak erken okuma becerileri kazanan ve bunu alışkanlık haline getirenlerde genel bilgilerin daha fazla olması daha yüksek bir zekaya sahip olmalarını sağlamıştır.

Stresi Azaltır: Okuma yatıştırıcı bir etkiye sahip olması bakımından yorgun ve stresli geçen bir günde zihni, günün yaşananları ile meşgul etmek yerine daha farklı dünyalara ve hikayelere yönelterek gerginliklerin azalmasına katkı sağlar.

Gelişmiş Bir Konsantrasyon Sağlar: Günlük yaşamında dışarıdan gelen tüm uyaranlara kendini kapatmak ve dikkati okunan bir kitaba yöneltmek kişinin konsantrasyonunu artırıcı bir etkiye sahiptir.

Hafızayı Geliştirir: Okurken kitapta yer alan olaylar ve karakterlerle ilgili olarak kimi zaman bağlantıları kurmak ve olay örgüsünü hatırlamak için geri dönüşler yapmak hafızayı artırıcı etkiye sahiptir. Bu nedenle okumak satranç ya da bulmaca gibi beyin egzersizlerini kapsayan bir etkiye sahiptir ve Alzheimer gibi rahatsızlıkların riskini azaltması bakımından önemlidir.

Analitik Düşünme Becerileri Kazandırır: Kitapta yer alan hikayelerle ilgili kişi kritik etme ve analitik düşünme yoluna giderek öncesinde olayları tahmin etmeye çalışır. Özellikle polisiye romanlarda öncesinde katili tahmin etmeye çalışmak kişinin analitik düşünce becerilerini geliştiren bir etkiye sahiptir.

Kelime Haznesini ve Konuşma Kalitesini Artırır: Kitap okumak daha fazla kelimeyle karşılaşmak ve günlük yaşam içerisinde konuşmada bu kelimeleri kullanabilecek hazineye sahip olmak demektir. Dolayısıyla sözlü ifadelerde geniş kelime hazinesine sahip olmak konuşma kalitesini artırır ve kişilerin kendilerini daha iyi ifade edebilmelerini sağlar.

Yazma Becerisini Geliştirir: Yazma yeteneği her ne kadar doğuştan gelen bir yetenekmiş gibi görünse de geliştirilmesinde en etkili yol düzenli olarak kitap okumaktır. Kitap içerisindeki akışkanlık, ritim ve gözlem ile yazı stillerinde özgünlüğü kazanmak ve teknikler geliştirmek ancak bol bol kitap okumak ile mümkün olur.

Huzuru Artırır: Kitabın konusu okur için iç huzuru sağlayan ve kişiyi rahatlatan bir etkiye sahiptir. Okuma ile birlikte genel olarak kişinin hissedeceği rahatlama duygusu kişiyi sakinleştirir ve iç huzurunu bulmasını sağlar. Özellikle kişinin anksiyete dönemlerinde yaşadıkları endişelerden uzaklaştırması ve kişinin odak noktasını kendi endişelerinde kitaplardaki yaşam öykülerine yönlendirmesi kişide olumlu etkilere yol açar. Hatta kimi durumlarda kişisel gelişim kitapları kişinin acı çektiği duygu durumlarında huzuru bulmasında yardımcı olabilir.

Donanımlı Bilgi Sağlar: İster roman olsun ister bir araştırma kitabı okur açısından tüm kitap türleri bilgiyi sağlayan ve kişiyi donanımlı kılan bir etkiye sahiptir. Ayrıca işinin kitaplar sayesinde edindiği bilgi yaşam içerisinde karşılaşılan sorunların çözümünde de etkilidir.

Yaratıcılığı Tetikler: Kitap okumak kişinin hayal gücünü geliştirir ve dolayısıyla daha farklı şekilde düşünme yeteneğini kazandırarak yaratıcılığı geliştirir. Kitaplarda daha farklı olaylar karşılaşan kişinin kendi yaşamı dışında farklı hayatları bilmesi ve bu hayatlardan yola çıkarak yaratıcı bir şekilde düşünmesi söz konusudur.

Başarıyı Artırır: Yapılan araştırmalara göre başarılı kişilerin kitap okuma alışkanlığına sahip olduğu görülmüştür. Kitap okumaya bağlı olarak analitik düşünme ve olaylar karşısında çözüm yollarına ulaştırma yeteneğinin artması kişileri başarıya iten etkenler arasındadır. Tüm bunların yanında ayrıca kitaplarda yer alan başarılı kişilerin otobiyografileri de kişileri daha azimli kılarak başarıya yönlendirmesi de söz konusudur.

Empati Sağlar: Kitaplarda yaşanan başka hayatların söz konusu olması, kişileri kendi yaşamları dışında da bilgi ve duyguları geliştirerek çok yönlü düşünmelerine ve empati sahibi olmalarına yol açar.

Eğlendirir ve Yalnızlığı Giderir: Kitap okumak can sıkıntısını giderici ve zamanı daha etkili kullanmak yanında eğlenceli kılmak için de etkilidir. Özellikle kalabalık ortamlarda beklemeyi gerektiren durumlarda kitap okumak, zamanın geçmesini kolaylaştırdığı gibi kişiyi yalnızlık duygusundan da kurtaran bir etkinliktir

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir